Jegyesoktatás

Jegyességben jártok? Vagy még csak fontolgatjátok a házasságkötést?

Jobban meg szeretnétek ismerni saját magatokat és egymást?

Tapasztaltabb házaspárok jól bevált módszerei érdekelnek?

Szeretnétek, legalább gondolatban felkészülni egy-egy nehézség közös elviselésére, utakat találni a megoldásra? Sőt, megelőzni a komolyabb problémák kialakulását?

Sort szeretnétek keríteni a hétköznapokban fontos témákról való beszélgetésre? Egyáltalán, hogyan kezdjünk hozzá a (nehéz) beszélgetésekhez?

Miért válasszuk a katolikus házasságkötést? Mit tart az Egyház a házasságról? Mi a boldog és hosszú házasság titka?

Ilyen és hasonló kérdésekkel foglalkozunk a margitos jegyesoktatáson.

FONTOS és PRAKTIKUS TUDNIVALÓK

Az egyházi házasságkötés feltétele a jegyesoktatáson való részvétel. Szeretnénk a templomunkban vagy akár máshol házasságot kötni szándékozó pároknak lehetőséget biztosítani arra, hogy tartalmas, életre szóló alapokat fektethessenek le házasságukhoz.

A jegyesoktatást jelenleg 8 egymást követő szerda estén 19:00 – 21:00 óra között templomunk hittantermében tartjuk a jelentkező párokkal, csoportos formában. További tudnivalók és az aktuális kezdési időpontok itt, illetve templomunk hírei közt érhetők el. Az eddigi gyakorlat szerint minden év elején (február) és tavasszal (április) indítunk egy-egy kurzust.

Jegyesoktatásunk ingyenes, de adományokat köszönettel elfogadunk. A sikeres részvétel feltételeit jelentkezéskor ismertetjük, a kurzus után bárhol elfogadható tanúsítványt állítunk ki.

Jelentkezésre a plébánia irodáján, illetve itt (űrlap) van lehetőség. Kérdés esetén a plébánia irodán vagy a jegyesoktatas@margitos.hu címen állunk rendelkezésre. A jegyesoktatás jelenlegi vezetői Tornai Gábor és felesége, Niki.

MARGITOS JEGYESOKTATÁS

EGYKOR

2010 körül újraéledt templomunkban a jegyesoktatás. Ekkor Várnai Péter plébános atya maga tartotta a jegyesbeszélgetéseket, de házaspárokat is felkért arra, hogy tapasztalataikat egy-egy beszélgetés során igyekezzenek átadni a fiatal házaságra készülőknek.

Monostori László atya Móré Istvánt, Pistát egykori egyházmegyei családreferenst kérte fel arra, hogy szervezze újjá ezt a szolgálatot plébániánkon. Pista közösségünk néhány házaspárát kérte fel arra, hogy alaposan végiggondolt tematikája alapján, több estés előadássorozaton keresztül segítsék a jegyesek házasságra való készületét. Ekkortól kezdődően, több kurzus során alakult ki a jelenlegi jegyesoktató csapatunk, jelenleg 7 házaspár és László atya részvételével.

ÉS MOST

Koncepciónk szerint – persze, tagadhatatlanul mondunk nagy bölcsességeket – a fókusz a jegyesek egymás közti beszélgetésén van, amelyhez egy alapos bevezető előadás után szempontokat, kérdéseket, feladatokat adunk, időnként játékos formában. Mindig elmondjuk, és figyelünk arra, hogy Nektek is legyen lehetőségetek kérdezni. Örülünk és támogatjuk, ha köztetek, a hasonló cipőben járó jegyespárok között is párbeszéd alakul ki. Valamint megtartva a jó gyakorlatot, szeretnénk lehetőséget biztosítani arra is, hogy egy-egy család életébe bepillantsatok, beszélgessetek a Benneteket leginkább érdeklő témákról.

Témáink nagy vonalakban:

  1. Önismeret, társismeret, a párom családja
  2. Kommunikáció, szeretetnyelvek, hűség, férfi és nő
  3. Elvárásaink, különbözőségeink, házasságunk arcéle
  4. A katolikus házasság szentsége – alapok és szertartás extrákkal –, Isten a házasságban
  5. Konfliktusok, a megbocsátás témaköre
  6. Családtervezés, gyermekvállalás
  7. Gyermeknevelés
  8. Intimitás a házasságban
  9. Ünnepek, időbeosztás, anyagiak

Várunk Benneteket szeretettel (és pogácsával :) )!