Jegyesoktatás

Jegyességben jártok? Vagy még csak fontolgatjátok a házasságkötést?

Jobban meg szeretnétek ismerni saját magatokat és egymást?

Tapasztaltabb házaspárok jól bevált módszerei érdekelnek?

Szeretnétek, legalább gondolatban felkészülni egy-egy nehézség közös elviselésére, utakat találni a megoldásra? Sőt, megelőzni a komolyabb problémák kialakulását?

Sort szeretnétek keríteni a hétköznapokban fontos témákról való beszélgetésre? Egyáltalán, hogyan kezdjünk hozzá a (nehéz) beszélgetésekhez?

Miért válasszuk a katolikus házasságkötést? Mit tart az Egyház a házasságról? Mi a boldog és hosszú házasság titka?

Ilyen és hasonló kérdésekkel foglalkozunk a margitos jegyesoktatáson.

 

FONTOS ÉS PRAKTIKUS TUDNIVALÓK

Az egyházi házasságkötés feltétele a jegyesoktatáson való részvétel. Szeretnénk a templomunkban vagy akár máshol házasságot kötni szándékozó pároknak lehetőséget biztosítani arra, hogy tartalmas, életre szóló alapokat fektethessenek le házasságukhoz.

A jegyesoktatást általában nyolc egymást követő szerda este 19.00 és 21.00 óra között tartjuk a jelentkező párokkal, csoportos formában. További tudnivalók és az aktuális kezdési időpontok itt, illetve templomunk hírei közt érhetők el.

Jegyesoktatásunk ingyenes, de adományokat köszönettel elfogadunk. A sikeres részvétel feltételeit jelentkezéskor ismertetjük, a kurzus után bárhol elfogadható tanúsítványt állítunk ki.

A jegyesoktatáson való részvételhez előzetes jelentkezés szükséges, melyet ide kattintva tudtok megtenni. A jelentkezési határidő 2022. február 28. (Ezt követően a 2023. tavaszi kurzusra tudtok jelentkezni.)

Kérdés esetén a plébániai irodán vagy a jegyesoktatas@margitos.hu címen állunk rendelkezésre. A jegyesoktatás vezetői és az alkalmak házigazdái Tornai Gábor és felesége, Niki.

 

JEGYESOKTATÁS 2023

2023-ban a nyolcalkalmas jegyeskurzust szerdánként tartjuk 19.00 és 21.00 óra között a plébániai Szent Lászó teremben. A pontos időpontok: 2023. március 1, 8, 22, 29, április 19, 26, május 3, 10. A kurzus sikeres elvégzéséhez az szükséges, hogy mindketten mindegyik alkalmon jelen legyetek.

Jelentkezés előreláthatólag 2022. novemberétől itt, online. Nézz vissza később!

 

MARGITOS JEGYESOKTATÁS

EGYKOR…

2010 körül újraéledt templomunkban a jegyesoktatás. Ekkor Várnai Péter plébános atya maga tartotta a jegyesbeszélgetéseket, de házaspárokat is felkért arra, hogy tapasztalataikat egy-egy beszélgetés során igyekezzenek átadni a fiatal házaságra készülőknek.

Monostori László atya Moré Istvánt, Pistát egykori egyházmegyei családreferenst kérte fel arra, hogy szervezze újjá ezt a szolgálatot plébániánkon. Pista közösségünk néhány házaspárát kérte fel arra, hogy alaposan végiggondolt tematikája alapján, több estés előadássorozaton keresztül segítsék a jegyesek házasságra való készületét. Ekkortól kezdődően, több kurzus során alakult ki a jelenlegi jegyesoktató csapatunk, jelenleg 7 házaspár és László atya részvételével.

 

…ÉS MOST

Koncepciónk szerint – persze, tagadhatatlanul mondunk nagy bölcsességeket – a fókusz a jegyesek egymás közti beszélgetésén van, amelyhez egy alapos bevezető előadás után szempontokat, kérdéseket, feladatokat adunk, időnként játékos formában. Mindig elmondjuk, és figyelünk arra, hogy Nektek is legyen lehetőségetek kérdezni. Örülünk és támogatjuk, ha köztetek, a hasonló cipőben járó jegyespárok között is párbeszéd alakul ki. Valamint megtartva a jó gyakorlatot, szeretnénk lehetőséget biztosítani arra is, hogy egy-egy család életébe bepillantsatok, beszélgessetek a Benneteket leginkább érdeklő témákról.

Témáink nagy vonalakban:

  1. Önismeret, társismeret, a párom családja
  2. Kommunikáció, szeretetnyelvek, hűség, férfi és nő
  3. Elvárásaink, különbözőségeink, házasságunk arcéle
  4. A katolikus házasság szentsége – alapok és szertartás extrákkal –, Isten a házasságban
  5. Konfliktusok, a megbocsátás témaköre
  6. Családtervezés, gyermekvállalás
  7. Gyermeknevelés
  8. Intimitás a házasságban
  9. Ünnepek, időbeosztás, anyagiak

Várunk Benneteket szeretettel (és pogácsával :) )!

 

HA LEMARADTATOK A JEGYESOKTATÁSRÓL DE IDÉN SZERETNÉTEK ESKÜDNI…

…akkor nézzetek szét az interneten, hogy hol másutt tudnátok katolikus jegyesoktatáson részt venni. Mielőtt jelentkeztek egy kurzusra, egyeztessetek plébániai irodánkkal, hogy biztosan ne legyen gond az oklevél bemutatásánál. Megértéseteket kérjük, hogy csak katolikus jegyesoktatást tudunk elfogadni.

 

Néhány ötlet, ahol elindulhattok:

Jegyeshétvége

Családok Jézusban Közösség

Parázs Pasztorális Központ