Keresztlevelek, igazolások, elbocsátók és ajánlások

Plébániai irodánkon lehetőség van egyházi anyakönyvi kivonatok (keresztlevelek), továbbá igazolások, elbocsátók és ajánlások igénylésére. Így segíteni tudunk például a következő dokumentumok kiállításában:

Egyházi anyakönyvi kivonat (keresztlevél)

Erre általában akkor van szükség, ha egy másik plébánián szeretnél elsőáldozni, bérmálkozni vagy esküdni, de van, ahol a keresztszülőtől vagy bérmaszülőtől is kérik. Ezt azok számára tudjuk kiállítani, akiket plébániánkon kereszteltek. (Ha nem itt kereszteltek, fordulj ahhoz a plébániához, ahol kereszteltek!) A kiállításhoz szükségünk van a személyazonosság igazolására, továbbá a keresztelés idejének minél pontosabb megjelölésére. Megértéseteket kérjük, hogy adatvédelmi okokból más személy számára anyakönyvi kivonatot rendelkezésre bocsátani nem áll módunkban, illetve tájékoztatást sem adhatunk más személyek személyes adatairól.

Keresztszülői, bérmaszülői igazolás

Ilyen igazolást azon katolikusok számára tudunk kiállítani, akiknek életállapota rendezett, és hozzánk járnak templomba vagy plébániánk területén laknak. Az igazolás kiállításához szükségünk van egy bemutatkozó levélre, melyben leírod, hogy milyen módon kapcsolódsz plébániánkhoz: mely szentségekben részesültél, mi a családi állapotod, milyen programokon vettél részt, milyen közösségekhez tartozol, milyen önkéntes szolgálatokat végzel, milyen módon támogatod az Egyházat és mire kéred az igazolást. Kérjük, e-mailben vedd fel a kapcsolatot plébániai irodánkkal!

Elbocsátó

Amennyiben plébániánk területén laksz, de más plébánia területén szeretnél elsőáldozni, bérmálkozni vagy házasodni, szükséged lehet egy ún. elbocsátó papírra. Fontos, hogy ebben az esetben nem az állandó lakcím, nem is a tartózkodási hely számít, hanem a “fogkefe-szabály”: arról a plébániáról kell elbocsátót kérned, ahol ténylegesen (életvitelszerűen) laksz, vagyis ahol a fogkeféd van, még pontosabban, ahol a legtöbb éjszakát töltöd. Plébániánk területi határait megtalálod ide kattintva.

Ajánlás

Katolikus óvodába, iskolába való felvételihez, illetve más esetekben is szükséged lehet lelkipásztori ajánlásra. Az ajánlás kiállításához szükségünk van egy bemutatkozó levélre, melyben leírod, hogy milyen módon kapcsolódsz plébániánkhoz: mely szentségekben részesültél, mi a családi állapotod, milyen programokon vettél részt, milyen közösségekhez tartozol, milyen önkéntes szolgálatokat végzel, milyen módon támogatod az Egyházat és mire kéred az igazolást. Kérjük, e-mailben vedd fel a kapcsolatot plébániai irodánkkal!

 

Fontos határidők és tanácsok

A keresztlevelet hivatali időben a legtöbb esetben néhány perc alatt ki tudjuk állítani. Az igazolásokat, elbocsátókat és ajánlásokat 30 napon belül tudjuk kiállítani. Amennyiben ennél gyorsabb ügyintézésre van szükséged, kérünk vedd fel velünk a kapcsolatot, és igyekszünk segíteni.

Kérünk, könnyítsd meg munkánkat azzal, hogy a keresztlevelek, igazolások, elbocsátók és ajánlások igénylésekor minél részletesebb adatokat adsz meg e-mailben. Így tudunk a legjobban és a leggyorsabban segíteni.

Igénylés módja

Kérjük, amennyiben keresztlevelet, igazolást, elbocsátót vagy ajánlást kérsz, küldj egy e-mailt az info@margitos.hu címre. Amiben csak tudunk, örömmel segítünk. Az e-mail elküldését követően sürgős esetben telefonon is érdeklődhetsz hétfőtől szerdáig 15.00 és 18.00 óra között a következő telefonszámon: +36 1 329 4893.