Karitász

Karitász csoportunk 2019. május 9-én vette fel a „Kalkuttai Szent Teréz Anya” nevet, újjáalakulásunk egy éves évfordulóján. A karitász a görög eredetű CARITAS szóból származik, melynek jelentése: SZERETET. Ezért is választottuk Teréz anya gondolatát jelmondatunknak: „Nem az a fontos, mi mindent teszünk, hanem az, hogy tetteinkben mennyi a szeretet.”

Célunk, hogy a keresztény értékek szerint figyeljünk egymásra és segítsük a rászoruló családokat, beteg, idős, magányos embereket.

Főbb tevékenységeink:

  • A környéken élő idős és beteg testvéreink látogatása otthonukban. Bevásárlásban, hivatalos ügyek intézésében, gyógyszer kiváltásában is tudunk segítséget nyújtani.
  • Alkalmanként szívesen sétálunk, beszélgetünk valamelyik közeli parkban. Rendszeresen látogatjuk a Napfény Otthon idős lakóit is.
  • Húsvétra és karácsonyra élelmiszercsomagot készítünk és eljuttatjuk a rászoruló családok és a magányos idős testvérek részére. A Katolikus Karitász és a Magyar Élelmiszerbank által szervezett élelmiszergyűjtésben is aktívan részt veszünk. Az Élelmiszerbanktól kapott tartós élelmiszer adományokból készítjük a gyerekek Mikulás- és karácsonyi csomagjait. A téli és nyári táborok csemegéi is innen kerülnek ki.
  • Szent Erzsébet ünnepe alkalmából az Erzsébet kenyérkék osztása is a mi feladatunk.
  • Adventban a Katolikus Karitász az „Egymillió csillag a szegényekért” nemzetközi karitatív akciója keretén belül gyertyát árulunk.
  • A nyugdíjas karácsony, valamint a „cipősdoboz” akció és karácsonyi adomány gyűjtés is része csoportunk tevékenységének.
  • Fiataljaink ruhabörzét is szerveztek már.

Plébániánk életében, programjaiban természetesen rendszeresen részt veszünk. Minden érdeklődőt, új tagot szívesen fogadunk. Amennyiben valaki csak egy-egy alkalommal tud segíteni, vagy csak a kapcsolatai révén, akár csak egy-egy ötlettel járul hozzá feladataink elvégzéséhez, az is hasznos számunkra. Már az együtt gondolkodás, a segítő szándék, a lelki közösségvállalás is megerősítést jelent, amely nélkülözhetetlen csoportunk munkájában.

Érdeklődni, felajánlást tenni a szentterezkaritasz@margitos.hu címen lehet.

Miklósné Dorogházi Mária
Karitász csoportvezető