Kirándulások

Családi kirándulások

Templomunkban a családi kirándulások hagyománya 2004-ig nyúlik vissza. Akkoriban Udvardy Tamás atya káplánként szolgált templomunkban és vetette fel az ötletet, hogy ha már működik két házastársi csoport egyházközségünkben, szervezzünk rendszeresen olyan kirándulásokat a környékbeli hegyekbe, amelyeken a családok gyermekeikkel és akár a nagyszülőkkel együtt is részt vegyenek. Az első alkalommal az akkoriban működő két házaspáros csoport közül a fiatalabbik nekivágott a Hármashatár-hegynek, a túra végén Pesthidegkútra megérkezve a csoporthoz tartozó egyik család kertjében a gyerekek egy jót játszhattak, a felnőttek kellemesen töltötték el együtt az időt. Az első túrán résztvevő családok közül sokan a mai napig kötődnek templomunkhoz, másik részük távolabb költözve saját közösségét erősíti.

Az első kiránduláson a Halász, Kékesi, Olexa, Kocsis, Formanek, Machalik, Tárkányi, Zsigmond és Fahn családok vettek részt. A túrát 11 szülő és 15 gyermek járta végig, a célban a vendéglátókkal együtt 13+19-re nőtt a létszám.

A következő évben kialakult, hogy a tanévben kb. kéthavonta, évente összesen öt alkalommal szerveztünk hasonló kirándulásokat. A létszám és a korösszetétel változó volt, többnyire általános- és középiskolások, valamint szüleik, időnként pedig a nagyszülők is részt vettek a programokon. A széles korhatár miatt a kirándulások mindig viszonylag rövidek, általában 7-11 km-es útvonalakra szerveződnek.

A kirándulásokon két mozzanat vált hagyománnyá: délben közösen harangozunk és imádkozzuk el az Úrangyalát, valamint a túra legmagasabb pontján mindenki kap egy-két szeletet a Csúcs-csokiból.

Az elmúlt másfél évtizedben végig jártuk a Budai-hegység és a Pilis déli részének szinte összes ismert kiránduló útvonalát (János-hegy, Hárs-hegy, Hármashatár-hegy, Budaörsi-Kopárok, Hűvösvölgy, Nagy-Szénás, Nagy-Kopasz, Kő-hegy stb.) és néha kevésbé közismert, de ugyancsak közeli tájakat is fölkerestünk (Mária-Szurdok, Sorrento, Vörös-Pocsolya, Hidegkúti Kálvária, Fóti-Somlyó stb.). Eddigi legtávolabbi célpontunkat éppen a 2020-as világjárvány miatt elrendelt karantén előtti utolsó közösségi programként értük el: a Velencei-hegységben tett kirándulásunk végén eljutottunk Pákozdra Miska huszárhoz.

Többször előfordult, hogy esős idő kerekedett a tervezett napra, ilyenkor a Pál-völgyi és a Szemlő-hegyi barlangot, a Várban a Labirintust vagy a Planetáriumot látogattuk meg.