Temetkezés

Amikor elhunyt szeretteinket gyászoljuk, gondoljunk arra, amit a temetők bejáratán olvashatunk:

Feltámadunk! Örök életünk van.

Ha sikerült gondoskodnunk elhunyt hozzátartozónk szentségekkel való ellátásáról, akkor mindent megtettünk azért, hogy boldog örök élete legyen. Fontos az elhunyt lelki üdvéért mondott szentmise, melyet nem csak a temetéshez kapcsolódva, hanem később is rendszeresen (pl. az elhunyt halálának évfordulóján) érdemes kérni, amely szintén hathatós segítője örök boldogságnak.

A halálozást az elhunyt lakóhelye szerinti plébánián kell anyakönyveztetni, ők az illetések a temetésre is, de természetesen lehet máshol is kérni, ez esetben a másik plébánián szabadon dönthetnek, tudják-e vállalni a temetést. A területileg illetékes helyen a temetés akkor tagadható meg, ha az elhunyt más vallású volt, vagy ha az illető nyilvánosan és véglegesen elfordult az Egyháztól. A temetés elvégzésének nem feltétele, hogy utólag, visszamenőleg egyházközségi hozzájárulást, "egyházi adót" fizessenek az elhunyt hozzátartozói. A temetésért "stóla díj" fizetendő.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az egyházi temetkezést mindig az elhunyt rokonai személyesen intézzék az illetékes plébánián, és ne bízzák azt különféle temetkezési vállalkozásokra, mert ez esetben az anyakönyvezés gyakran nem történik meg.

Templomunkban közös sírhelybe (osszáriumba) történő temetkezésre is van lehetőség.

Temetési adatlapunkat erre a linkre kattintva töltheti le.

Osszáriumi adatlapunkat erre a linkre kattintva töltheti le.