Zarándoklatok

A zarándoklatok célja a szent helyek meglátogatása és megismerése, a lelki építkezés, megerősítés a templomunkban szolgáló atyák vezetésével. Az egynapos autóbuszos zarándoklatok során a hitvalló, hazáért életüket is feláldozó őseinkre emlékezünk, midőn a templomokat, kiállításokat, emlékhelyeket látogatunk. A helyszíneket az atyák vagy helyi vezetők mutatják be. Mindig fordítunk időt az imádságra, akár útközben zsolozsma vagy rózsafüzér imádkozásra, csendes elmélkedésre a szent helyeken.

Az első „margitos” buszos zarándoklaton Mák Ferenc atya idejében vettünk részt. Körömbe, Kuklay Antal atya plébániájára utaztunk, ahol Király András testvérünk által faragott Szűz Mária szobor is található. Sárospatakon megtekintettük a Rákóczi várat, a Református Kollégium könyvtárát és a Szent Erzsébet templomot. Mák atyával egy másik alkalommal Baranyába a máriagyüdi kegyhelyre és Siklósra is elzarándokoltunk.

Sokak számára emlékezetes a 2008-as 5 napos pünkösdi csíksomlyói zarándoklat Udvardi Tamás atya vezetésével, amikor minden nap szentmisén vettünk részt, de természetesen a „csúcsot” a Szűzanya kegyszobra és a búcsúi szentmise jelentette. De volt alkalmunk Vajdahunyad, Gyulafehérvár (Márton Áron sírja), Csernakeresztúr, Nagyszeben, Segesvár, Fehéregyháza, Madéfalva, Nyergestető, Kézdivásárhely, az Ojtozi-szoros, Tusnádfürdő, Zetelaka, Szováta, a Medve-tó és Erdőszentgyörgy meglátogatására is.

Várnai Péter atyával az október volt a megemlékezés és zarándoklatok időszaka:

2010. Sukorói Honvéd emlékmű, Székesfehérváron a Prohászka templom és Múzeum, a Bory Vár és Múzeum

2011. Autóbuszos kirándulás – Fót (Ybl Miklós templom) – Vác – Máriabesnyő (bazilika és koszorúzás Teleki Pál sírjánál)

2012. Közösségileg vettünk részt a papszentelésen az Esztergomi Bazilikában

2013. Autóbuszos kirándulás – Pannonhalma (bencés apátság) és Zirc (Ciszterciek: bazilika és múzeum) meglátogatása

2014. Egész napos buszos kirándulás a Mátra és a Bükk hegység néhány zarándokhelyére: Gyöngyös (ferences templom) – Gyöngyöspata (XV. századi gótikus Kisboldogasszony templom, oltárán Jézus családfája – Jessze fája – kiemelkedő művészeti és építészeti emlék) – Eger (minoriták temploma, séta, kávézás-fagyizás a Dobó téren).

2015. Szokásos őszi autóbuszos kirándulásunk útvonala: Ócsára és Kecskemétre. Ócsán a szépen felújított román kori műemlék templomot (ma református templom), Kecskeméten a barokk Nagytemplomot, a piarista gimnáziumot (a tablókon találkozhattunk néhai Takács Ervin atyával), a ferencesek templomát és a Cifra palotát látogattuk meg.

2017-ben Monostori László atya vezetésével a templomunkban szolgáló Tihanyi Péter pappá szentelése alkalmából autóbusszal közösen zarándokoltunk el Esztergomba a diakónus- és papszentelésre.

2018. Lébény – Mariazell (a Mária úton): Tizenegy vállalkozó kedvű ember Csikota Laci vezetésével 211 km-t tett meg gyalogosan 9 nap alatt: a Normafa – Zsámbék – Tarján – Tata – Nagyigmánd – Kisbér – Pannonhalma – Győr – Lébény útvonalon. A zarándokok végül mindannyian kellőképpen elfáradva, de örömös lélekkel, sok izgalmas élménnyel és príma fotókkal gazdagodva tértek haza.

2018 Lébény – Mariazell: júliusban a vállalkozó kedvű és az előző évben már megedződött kilenc elszánt zarándok Csikota László vezetésével eljutott az ausztriai Mariazell-ig. Az út egy szakaszán László atya is a csapat tagja volt. 8 nap alatt összesen 211 km-t tettek meg, a következő állomásokkal: Lébény – Osli – Hidegség – Brennbergbánya – Walpersbach – Würflach – Puchberg – Schwarzau – Mariazell. Több napon 30 km fölött teljesítettek, gyakran a tűző napon menetelve, csak az erdei szakaszokon volt valamivel hűvösebb. Nagyon dicséretes ez a szép teljesítmény, a kemény fizikai próbatételen kívül maradandó lelki élménnyel is gyarapodtak a zarándokok, kezdve a közösség összetartó erejével.

Álljon itt példaként a 2017-es év további gyalogos zarándoklatainak bősége

Augusztus 20-án a Mária Rádió zarándokaihoz csatlakozva gyalogosan, imádkozva és énekelve vonultunk a Bazilikához, hogy közösen részt vegyünk a Bazilika előtti szabadtéri szentmisén és a Szent Jobb Körmeneten. A szentmise előtt meghallgattuk Böjte Csaba atya tanítását is.

Szeptemberben Mindszenty bíboros nyomdokait követve a városmajori templomból gyalogoltunk el a máriaremetei bazilikáig, ahol Erdő Péter bíboros úr fogadott bennünket és celebrált szentmisét, Bence atya vezetésével, kb. 15 fő vett részt a programon.

Októberben az országos zarándoklat a Fatimai Szűzanya tiszteletére épült soroksári Szent István király plébániatemplomhoz vezetett. Utunk utolsó három kilométeres szakaszát a Mária Rádió zarándokaival együtt, gyalog tettük meg, Antal atya és Bence atya vezetésével, kb húszan.

Egynapos plébániai zarándoklatot szerveztünk novemberben a gazdagréti Szent Angyalok Templomba, ahol Szederkényi Károly plébános atya a szentmise után bemutatta a templomot. Gyönyörködhettünk a Nagy Szent János Pál pápa kedvenc mozaikművésze, Marko Rupnik SJ által készített csodálatos mozaikokban, a kápolnában pedig Szent Pio atya bilokációs találkozójáról Mindszenty bíborossal készült falképet tekinthettük meg. Végül leróttuk tiszteletünket Szent Charbel libanoni vértanú ereklyéi előtt. A vendéglátók kedves agape vendégsége sem maradt el – köszönjük nekik!

Kis közösségek zarándoklatai

2014. Katekumenjeink zarándoklata Mariazellbe Péter atyával

2014. Ifjúsági csoport „Ifik” nyugat-dunántúli kirándulása Várnai Péter atya vezetésével.

2015 júniusában egy szombati alkalommal egy kis zarándok csoporttal részt vettünk az esztergomi diakónus-szentelésen. Imádkoztunk értük – a plébániánkon is szolgált papnövendékekért – valamint a papságra készülő fiatalokért!